Почивка на море – Какво пречи на хотелиерите да удължат сезона ? - Hotel Riagor

Почивка на море – Какво пречи на хотелиерите да удължат сезона ?

Привличаме ли правилно туристите си за почивка на море ?

Една от най-важните теми, която касае българските хотелиери, и то всяко лято, е дали ще могат да напълнят хотелите си с максимален капацитет по крилата на сезона – това са месеците от май до октомври, и дали ще могат да осигурят на туристите си пълноценна почивка на море. Всички усилия са насочени именно за запълване на перифериите на лятото и сезонът да се удължи по-дълго. Скоро, в интервю Георги Щерев – председател на Съюза на хотелиерите в Златни пясъци, отсъди няколко водещи причини според които не можем да привлечем нужния брой туристи. Една от тях ни грабна вниманието:

• „Не се прави достатъчно, за да се удължи сезонът. Нито чрез реклама, нито чрез реформи. 70-80 дни активен сезон е нищо.“

Има много мъдрост в думите на този човек, но жалко е, че не всички мислят така. Един от водещите проблеми на курорта, е че всеки хотелиер мисли за собствеността си като за отделна единица и влага средства само и единствено в своя имот. Може би трябва да се запитаме дали ако го нямаше Слънчев бряг нас щеше да има? По-скоро – НЕ ! Именно в това се крие разковничето. Всеки хотел, намиращ се в Слънчев бряг е част от една голяма общност, която изгражда, и продължава да гради името Слънчев бряг и България. Всеки един хотел носи духа на българското и всеки е длъжен да го отстоява и закриля.

Една от водещите мисии на курорта е да представи на света курорта Слънчев бряг такъв, какъвто е! Опияняващ, неповторим, с най-добрите плажове със златен пясък, удостоени със „Син флаг“ и красиви планински склонове. Там, където планината приключва своя път и морето я залива в нежна прегръдка, там където се извива красив полуостров, там е ..Слънчев бряг.

Това, което пречи на курорта да разгърне целия си потенциал е именно разделението на всички хотелиери. Представете си само какво щеше да се случи ако всички отделят дори и минимална част от средствата си и се обединят. Щеше да има мощна и силно въздействаща реклама, щеше хората по света да чуят за нас, да дойдат и да похарчат парите си в България и прекарат ваканция на море. Това най-вероятно ще доведе и до раздвижването на икономиката и така всяко нещо навързано с другото щеше да върви по-добре напред.

Всички знаем, че в час-пик на сезона Слънчев бряг не може да смогне със събирането на боклуци, които чужденците така волно разхвърлят наляво и дясно, именно защото няма достатъчно кошчета. Представете си също и ако всеки един хотелиер постави поне по две, три кошчета за боклук пред своя хотел. Дали щеше да е толкова мръсно навсякъде? Въпросът тук е защо не го правят. Дали наистина сме се превърнали в истински егоисти и всеки гледа собственото си парче, без да осъзнаваме, че ако Слънчев бряг се сдобие с лошо име, то тогава и за нас няма да има приходи…или наистина нямаме достатъчно средства да отделим за една обща кауза?

С обединени средства може да се подобри и инфраструктурата и цялостната визия на курорта. Слънчев бряг може да се превърне в райско кътче за пълноценна почивка на море! Ако всички отделят от средствата си за една добра реклама пред света на самия курорт Слънчев бряг, то тогава и проблемът с късия летен сезон може да бъде решен.

Колкото и голямо клише да е изразът „Съединението прави силата“ той е актуален във всеки един ден от нашето битие. И дано всички хотелиери осъзнаят факта, че ако един ден славата на Слънчев бряг залезе, то тогава и те ще изчезнат. Така че, мили хотелиери, замислете се върху действията си и погледнете отвъд Вашия двор, там може и нещата да не вървят много добре !