Седем визии се борят за новия туристически символ на България - Hotel Riagor

Седем визии се борят за новия туристически символ на България

В националния конкурс за ново туристическо лого взеха участие десетки визии, но само седем от тях успяха да се стигнат до финала на конкурса. Деветчленното жури избра седем измежду най-атрактивните лого-дизайна за новото ни туристическо лого. Участниците, които взеха участие бяха общо 183 на брой.

Журито е с председател проф. Божидар Йонов (плакатно изкуство и пространствен дизайн) и членове доц. д-р Кристина Борисова (шрифт и калиграфия, НХА), Теодор Лулчев (графичен дизайн, НХА), проф. д-р Николай Младенов (плакат и визуална комуникация, НХА), проф. Георги Янков (плакат и визуална комуникация, НХА), Любен Генов (председател на СБХ), проф. Екатерина Русинова (член на СБХ и преподавател по графичен дизайн), Димитър Трайчев (член на СБХ и преподавател по графичен дизайн) и доц. д-р Стефан Серезлиев (преподавател по графичен дизайн, зам. -председател на Българската академична асоциация по комуникации).

Класираните за следващата фаза от надпреварата изображения отговарят на зададените технически и художествени критерии, като повечето залагат на комбинацията от картина и типография и отразяват важни за България символи.

Седемте одобрени карикатури ще бъдат изложени в сградата на Министерството на туризма за една седмица. Целта е максимално много хора да се запознаят с тях и да имат възможността да изразят своето мнение.
Провеждането на националния конкурс за ново туристическо лого цели да постигне устойчивост при изпълнение на европейския проект за разработване на стратегия за бранд България, приключил през 2013 г. Конкурсът се организира със съдействието на НХА и СБХ и не е обвързан с изразходването на допълнителни бюджетни или публични средства от страна на Министерството на туризма. Победителят ще бъде поканен да изработи т. нар. brand book с графичната концепция и изисквания за използване на графичната визия на стойност 10 хил. лв.