Слънчев бряг история - Hotel Riagor

Слънчев бряг история

Слънчев бряг се намира между северната и южната част на българската черноморска ривиера. Разположен е в залив, който има формата на полумесец. От едната си страна опира до красивите склонове на Стара планина, която спира своя път до Черно море, а на Юг опира в разположения на полуостров старинен град Несебър.  Курортът има изключително разположение.

Той е само на 35 км. от най-големия индустриален и туристически център у нас – Бургас и на 30 км. от Летище Бургас.

Ландшафтът на Слънчев бряг е равнинен, и се различава от този на другите Черноморски курорти. Морското дъно е пясъчно с постепенен наклон, без да има дупки, ями или камъни. Плажната ивица е с дължина 8 км. и средна ширина 40-50 м., изградена от ситен, еднороден пясък. На някой места ширината на плажната ивица достига значителните 150м. В западната й част са разположени дюнни образувания, представляващи национален резерват с обща площ 86 хектара. Слънчев бряг е уникално място за туризъм и отдих тъй като съчетава в себе си морски бриз с планински привкус. Заради красивата си природа и мекия климат, заради кристално чистата си вода и финия златист пясък,Слънчев бряг е удостоен с престижната международна награда „Син флаг“ .

Средните температури за сезона са около 26-27 градуса, като влажността на въздуха е около 60-65 на 100.  Периодът от юни до август се характеризира с изключително малко на брой лоши дни. Техния брой не надвишава 4-5 дни.

Проектирането на курорта започва още през 1957 година. Първата копка започва година по-късно на 1 септември. Тогава се появява и първият ресторант в Слънчев бряг. През 1959 година курорта пуска първите си 30 работещи хотели и 4 хижи. Първият хотел се казва „Калина“ и той приема първия чуждестранен турист. Сред първите хотели са и хотел „Хризантема“, „Жерави“ и хотел“ Чайка“, в който на първия етаж се е намирал и внушителния апартамент на Тодор Живков.  Малко по-късно, през 70-те отваря и врати така луксозният за времето си хотел „Кубан“, чийто нощен бар е предлагал уникално вариететно шоу. Един от най-големите хотели е бил „Континентал“, който събирал 1500 легла.

При самото проектиране на курорта местата за забавление също са били включени в цялостната картинка на курорта. Още тогава са били пуснати първите атракционни влакчета, които са били за предвижване на туристите от едно място до друго. Курортът разполагал с магазини и базари, поликлиника, поща, морска спортна база, яхт клуб, стадион, тенис кортове, лунапарк и др. През 70-те и 80-те години един от най-големите атракциони е бил „Робинзон Крузо“, който е включвал пътешествие по море с лодка и акостиране на „безлюден остров“.

Първоначалната замисъл на Слънчев бряг е да се създаде семеен туризъм , който да привлече туристи от средноевропейската класа и малко по-късно Слънчев бряг успешно изпълнява тази задача през социализма. Започват да прииждат все повече хора на средна възраст като предпочитат курорта заради уюта и евтините цени.  Постепенно Слънчев бряг започва да се предпочита и от тийнейджъри и студенти от цяло Европа като започват да се основават все повече заведения и плажни барове.

До края на 90-те е била застроена 20% от териоторията на комплекса. До днес вече строителството вече е с обхват от 80%.  В последните години Слънчев бряг е изцяло ориентиран към чуждестранни туристи, които търсят забавления. Преобладават туристи от Скандинавието и Русия. Често се срещат и възрастни двойки, които предимно закупуват „All inclusive” пакети за почивка ,такъв пакет можете да видите тук

През 1989 година в Слънчев бряг са се намирали над 130 ресторанта и атракционни заведения. Един от най-известните и големи ресторанти е „Дюни“,който приличал по-скоро на стол за хранене, отколкото на крайбрежно бистро, той е изхранвал предимно групи туристи, имало е само 100 места предназначени за свободна консумация. На Южния плаж в Слънчев бряг се е намирала емблематичната „Фрегата“, която изгаря в пожар. Днес близо до това място са така известните и култови заведения „Бедрум“ и „Какао бийч“. „Cacao beach” е една от емблемите на съвременен Слънчев бряг с неговите шумни нощни партита и концерти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.