Забележителности около Слънчев бряг - Hotel Riagor

Забележителности около Слънчев бряг

Забележителности около Слънчев бряг

В южната си част к.к. Слънчев бряг граничи с гр. Несебър – уникален исторически паметник на българската култура, град – музей, защитен от Юнеско. В Несебър могат да се видят повече от 40 средновековни църкви, някои от които са добре съхранени и до днес, останки от антична порта, крепостни стени, старинни къщи с еркери и др. Градът е неповторим със своята атмосфера, пропита с история и романтика.

В Несебър се намира Археологически музей. В сегашната си сграда музеят е настанен през 1944 г. В музеят е разположена експозиция наречена „Несебър през вековете“, в която са изложени експонати, паметници на културата и илюстрации от Месемврия и Средновековен Несебър. В музеят се намира Дипломата, с която се удостоверява, че Старият град Несебър е в списъка на Юнеско на световното културно наследство.

Друго интересно в Несебър е Базиликата Света Богородица Елеуса. Тя се намира на северния бряг на Несебър. Датирана е към V век, а тухлените печати са от времето на император Юстиниан. Смята се, че това е най-старата несебърска църква. За да стигнете от Слънчев бряг до Несебър можете да си хванете влакче, автобуси или просто да се качите на една от малките лодки, които изминават ежедневно това разстояние.

Църквата „Св. София“, наричана също „Старата Митрополия“ е също от V век. Тя е почти цяла и е може би най-внушителната от всички несебърски църкви. Днес се намира в центъра на града, Дълга е над 25 метра и широка 22 метра. Колонада и арки са красили трите й кораба, зидана е от камък и тухли, а подът й е бил покрит с мозайки.

В центъра на стария град се издига живописно украсената, внушителна, изящна с архитектурата си църква „Иисус Христос Пантократор“ (Вседържител).Строена е през ХІІІ-ХІV век. Църквата е добре запазена, но от богатата й вътрешна украса са останали бледи следи.

На север Слънчев бряг граничи със  Свети Влас. Това е град, който се развива с невероятни темпове през последните години и е изключително спокоен и тих. Чарът на Свети Влас се намира в красивата част построена от Братя Диневи. На яхтеното пристанище можете да видите яхти от най-висока класа. Може да им се любувате и от наредените край брега ресторанти и заведения. В Свети Влас може да посетите и невероятната църква, която е с позлатен купол.

В близост до Слънчев бряг са курортите „Св.св Константин и Елена“ и „Елените“. Те са спокойни и тихи малки градчета, в които можете да разнообразите вашата почивка.

На 30км. От Слънчев бряг е големият морски град Бургас. Той е най-големият индустриален и туристически център у нас, възлово място, защото в него се намира летище Бургас, две автогари и една жп гара. Бургас е известен и с неговата красива и дълга морска градина, която е изцяло по Европейски стандарт. Тревните площи са подравнени и добре оформени, има обособени места за животни и страхотна гледка към морето. Можете да се разходите с кораб до красивият остров „Света Анастасия“, който бе реновиран през 2015 година и пуснат за туристи отново.

Пътувайки от Слънчев бряг за Бургас можете да посетите Музеят на солта в Поморие. Музеят е открит през 2002г. Той представлява изложбена зала и работещи солници разположени на площ от 25 дка. В Поморие можете да отделите един ден в къпане в калните бани , които имат лечебни свойства.Лиманната кал идва от самото дъно на Поморийско езеро.

По пътя за Бургас можете да се отклоните малко и да се  отбиете и до грандиозният замък в Равадиново. Там можете да прекарате цял ден в компанията на красиви пауни и най-различни интересни животни. Има църква, водоем с лебеди, винарна, място за хапване и други забележителности.

Ако случите на лошо време и почивката Ви е кратка, то тогава можете да се качите на колата и да отидете на Нос Емине. Той се намира на 54 км. От Бургас и е най-източната точка на България. Когато застанете на върха на склона пред Вас се разкрива неописуема гледка. Нос Емине е част от Стара планина. Когато стъпите на него чувството е невероятно, защото сте стъпили на най-дългата планина в България, намирате се в най-източната точка и пред Вас е морето! Определено всеки трябва да посети това място !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.